PDAM Tirtawening staat momenteel voor verschillende uitdagingen bij het onderhouden en uitbreiden van de openbare watervoorziening om te voldoen aan de groeiende vraag naar water in Bandung City.
Ruw waterbronnen (voornamelijk oppervlaktewater) zijn in toenemende mate vervuild en er zijn beperkingen in inlaatvolumes door (a) toegenomen concurrentie om water en vergunningen, en (b) toenemende grondwaterschaarste.
De huidige productie-infrastructuur is in slechte staat en kan slechts produceren op ongeveer 60% van de beoogde capaciteit, terwijl de distributie-infrastructuur verslechtert en slecht presteert, wat blijkt uit hoge non-income water (NRW) niveaus. Deze uitdagingen belemmeren het vermogen van de PDAM om watervoorziening te leveren aan de samenleving en in het bijzonder aan de armere en kwetsbaardere segmenten van de samenleving. Bovendien is de toegang tot investeringen van International Financial Institution (IFI) beperkt. Er is dringend een oplossing nodig om zowel de watervoorziening als de toegang tot particulier kapitaal te verbeteren.
Om dit doel te bereiken, wil PROPOPI PDAM Tirtawening ondersteunen om zijn waterproductiecapaciteit veilig te stellen en de waterdistributie en klantrelaties te verbeteren. Voor al deze componenten zal PROPOPI fysieke investeringen en technische assistentie verlenen. Dit vereist het combineren van de capaciteiten van meerdere belangrijke spelers. Zo ontstond een samenwerkingsverband tussen de PDAM, de gemeente Bandung, VEI, TUD en Simavi, waarin de expertise van publieke, private, ngo- en kennisinstituten wordt gecombineerd.
PROPOPI beoogt het volgende te realiseren: Verbetering van de omgeving voor toegang tot (particulier en IFI) investeringskapitaal. Dit betekent dat alle onderdelen van de toeleveringsketen een positief investeringsrendement moeten genereren. Dit bestaat uit: