WaterWorX project: WOP Semarang Indonesia

  • Indonesia
  • Indonesia - PDAM Tirta Moedal Kota Semarang

Het Water Operator Partnership in het kader van het WaterWorX-programma tussen PDAM Tirta Moedal Kota Semarang en VEI is in 2019 van start gegaan. Fase I van het project werd afgerond in het jaar 2021, momenteel bevindt het programma zich in fase II die loopt van het jaar 2022 tot 2026.

Het grootste waterprobleem in Semarang is dat de stad in toenemende mate te kampen heeft met bodemdaling en de daarmee gepaard gaande gevolgen zoals frequente overstromingen. De bodemdaling bedraagt wel 10 cm per jaar en vooral de kust- en oostelijke gebieden worden hierdoor getroffen. Een van de belangrijkste oorzaken van de bodemdaling zijn de particuliere grondwateronttrekkingen die volgens onderzoek voor 50% bijdragen tot de totale bodemdaling. De andere 50% is hoofdzakelijk te wijten aan de toename van het bouwgewicht. Het is niet gemakkelijk om af te stappen van particuliere onttrekkingen; huishoudens, commerciële en industriële entiteiten zijn over het algemeen tevreden met hun particuliere onttrekkingen. Overschakelen op PDAM-watervoorziening is in veel gevallen voor hen geen logische keuze, omdat het in de meeste gevallen duurder is en de dienstverlening niet altijd beter is dan bij particuliere waterwinning.

PDAM opereert als zodanig in een concurrerende markt. De belangrijkste doelstelling van het WWX-project is dat de noodzaak van particuliere grondwateronttrekkingen kan worden weggenomen door een beter watervoorzieningsalternatief van het PDAM te bieden. WaterWorX zal, in samenwerking met andere partners, ook de ontwikkeling van beleid op lokaal en provinciaal overheidsniveau stimuleren dat de overgang van watervoorziening op basis van grondwater naar watervoorziening op basis van oppervlaktewater bevordert. Door de particuliere grondwateronttrekkingen te verlagen kan een van de belangrijkste oorzaken van bodemdaling worden teruggedrongen. 

De peer-to-peer ondersteuning tussen deskundigen van de Nederlandse waterbedrijven verenigd in VEI en hun collega's van PDAM Semarang is een van de successen van het programma. De peer-to-peer samenwerking is de kern van het Water Operator Partnership (WOP) en geïntegreerd in elke activiteit. Deskundigen van het VEI ondersteunen het PDAM bij de hydraulische modellering, de programma's voor NRW-reductie, het operationele watervoorzieningscontrolecentrum, de relatie met de klanten en de waterbehandeling. Gezamenlijk dragen deze activiteiten bij aan een meer betrouwbare watervoorziening en de integratie van customer excellence in de gehele organisatie. Daardoor kan PDAM meer klanten aantrekken en behouden.

Op het gebied van investeringsplanning ondersteunde het WOP PDAM bij het aantrekken van financiering via het door de Wereldbank gefinancierde National Urban Water Supply Program (NUWSP). Het WOP blijft steun verlenen aan de ontwikkeling en uitvoering van het beheer van de investeringsportefeuille. Het WOP zal ook investeringsvoorstellen ontwikkelen voor eerste toegang en energie-efficiëntie. Samen zullen deze activiteiten het PDAM in staat stellen beter prioriteiten te stellen voor projecten en financiering aan te trekken voor nieuwe investeringsprojecten.

Leiders en personeel van PDAM die goed zijn toegerust en gemotiveerd om een sterke organisatie op te bouwen, zijn de belangrijkste factor voor het bereiken en handhaven van de met dit WOP-programma beoogde resultaten. Het WOP ondersteunt bij het implementeren van leiderschapstrainingen en het professionaliseren van de HR-afdeling en haar rol in de organisatie. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Thomas de Jong, projectmanager in Indonesië.
thomas.dejong@vei.nl

Project afgerond
Thomas de Jong

Other projects